hirdetés
Mai névnap: Alfréd

110 éves a motor legenda - Harley-Davidson

110 éve indult el az Egyesült Államok keleti partján az a legenda, amelyet ma már mindenki ismer, a Harley-Davidson. 11 évszázadból, rengeteg sikeres modell közül nem volt könnyű válogatni, de most megnézheted a motorgyártó talán legfontosabb 15 modelljét.

 

Model 0 – 1903
Amikor a Wright fivérek először repültek, az öreg Henry pedig megalapította a Ford Motor Companyt, akkor William S. Harley és Arthur Davidson nekiláttak a legnagyobb közös munkájuknak, az önjáró biciklinek. Davidsonék hátsó, pár négyzetméteres sufnijában a két fiatal össze is tákolt egy 116 köbcentis gépet. A legnagyobb céljuk az volt, hogy a masina önerőből megmássza a Milwaukee környéki dombokat: ez sikerült, de időközben megjött a kedvük komolyabb sikerekhez.


Model 5-D Twin – 1909

Már két évvel korábban megalkották az első V-Twin motort, de ez a sportgép (27 darabos szériában) volt az első, amely a később legendássá váló 45°-os elrendezésben épült.


DAH Hill Climber – 1929

A hátsó gumik jól mutatják, hogy ez valóban egy hegymászó volt. Viszont sík terepen sem vallottak szégyent: ekkor futották az első motorversenyt, ahol a győztes 100 mérföldnél nagyobb átlagsebességet tartott. Naná, hogy az is egy Harley volt.


El Knucklehead – 1936

A korábbi ikertechnika kezdett kevés lenni az egyre erősebb motorizáció és az egyre több autópálya miatt, ezért William S. Harley addig vakarta a fejét, amíg megalkotta az új, felülvezérelt Flathead szériát. 1000 köbcentis 40 lóerős motorral készült a gép, majd ez bővült további 200 köbcentivel és plusz 5 lóerővel.


WLA – 1940

Egy háborúban mindig aranyat ér a biztos, kiforrott technika. A hadseregnek beszállító H-D ezért a katonai modelleknél visszatért a V-Twin technikához. A 90000 példány harmada végül a Szovjetunióban kötött ki a háború után, mint hadi felesleg, hogy aztán a koreai konfliktus idején újra legyártsanak ennyit. Ezért nagy üzlet a jenkiknél egy háború.


hirdetés

Sportster XL – 1957

A háború után magára találó Anglia nekiállt nagytételben motort gyártani és exportálni, ezért a Harley-Davidsonnak kellett egy olyan modell, amely a könnyű és erős angol gépeknek nem csak ellenfele, de jobb alternatívája lehet. Annyira nem ment ki a divatból azóta se, hogy a maga korában 1100 dolláros gép ma a nagyon sokszorosát éri.


FL Duo-Glide – 1958

A ma is ismert, nagytestű Harleyk első darabja, amely még a K-szériára épült, de az akkoriban a legmodernebbnek számító első és hátsó felfüggesztéssel, 1200 köbcentis motorral.


Electra Glide – 1965

Az első elektromos indítású motorjuk a krómkorszak hajnalán.


XR750 – 1972

A versenyszabályok változása szülte az egyik legeredményesebb sportmodellt, ugyanis megemelték a kategória hengerűrtartalom korlátozását fél literről 750 köbcentire. A teljesen alumínium motorblokk dupla karburátort és dupla kipufogót kapott, teljesítménye pedig közelítette a 100 lóerőt.


Fat Boy – 1990

Nehéz gazdasági évek után külső befektetők csatlakoztak az alapítók unokáihoz, akik a tőke beáramlását arra fordították, hogy megteremtsenek egy olyan kategóriát, ahol nincs ellenfelük, így könnyen dominálják. A rejtett hátsó felfüggesztéses gép végül a Nagasakira ledobott atombomba nevét kapta, amely miatt sokat támadták, de legalább az egész világ megismerte. Neked is ismerős? Nem véletlenül, bizonyára láttad a Terminátor filmeket Arnolddal.


VR 1000 – 1994

A Fat Boy meghozta a várva-várt értékesítési sikert, ezért visszatértek a versenypályára is. Egy teljesen új konstrukciót alkottak, a cég történetében először egyetlen csavart sem használtak fel más modellekből. 135 lóerőt teljesített és elforgott 10 ezerig. A költséges Superbike programot végül 2001-ben kiiktatta a vezetőség a profilból.


VRSCA V-Rod – 2002

A 100. évforduló közeledtével egy igazi retro hangulatú gépet varázsoltak a tervezők. De csak a hangulat volt retro, valójában a mai Harley-Davidson filozófiát készítették elő. A Porsche tanácsait is kikérték az új motor tervezésekor, szakítva a 45 fokos hagyománnyal, ekkortól 60 fokos hengerszöggel dolgoznak. Az akkor 115 lóerős gépet azóta folyamatosan erősítették a sűrítési arány hangolásával.


Forty-eight – 2010

Az egyik legfrissebb masina a Sportster szériából, 1200 köbcentis erőforrással.


Softail Slim – 2012

Az elnevezés visszautalás a Harley 2. világháborút követő korszakára, s maga a motor is az 50-es évek aranykorának hot rod-jait idézi.


Breakout – 2013

A 110. évfordulós ünnepségre alkották, egy drag stílusú izomgép, keskeny első és brutálisan széles hátsó gumikkal. 1700 köbcentis, ikerkamrás motorja van, de már tervezik bele a nagyobb erőforrást.