hirdetés
Mai névnap: Csilla, Noémi

Legújabb modelljével visszatér az angol márka a gyökereihez: kétüléses, nyitott sportautót gyárt újra, amely a sofőr örömét hivatott elsősorban szolgálni. A narancsos-piros fényezést kivéve minden a klasszikus értékeket idézi.

 

Az XK után az F a második autója a brit márkának az utóbbi időszakban, amely méltó módon hordja az orrán az ugró macskás emblémát. A klasszikus sportautós forma találkozik a hagyományos, erős angol modellekre jellemző elegáns dinamikussággal. Nem véletlen, hogy erőtől duzzad a külseje, mivel a 340-495 lóerős teljesítményhez tervezték.

Az alumínium karosszériával szintén a saját hagyományaihoz tért vissza a Jaguar, hiszen egykor élen járt a könnyű elemek fejlesztésében. De ezúttal nem csak a külső elemek könnyedségére figyeltek, a futómű sok alkatrésze szintén alumíniumból van, ez pedig nem csak a súlycsökkentés miatt, hanem a kezelhetőség miatt is fontos. A Jaguar ugyan büszke a könnyű építésre, de az 1600 kiló körüli önsúly azért még így sem kirívóan alacsony a sport kategóriában. Persze illik figyelembe venni azt is, hogy egy kabrió alapból nehezebb a merevítései miatt, mint egy zárt változat. A súly azért kiemelten fontos, mivel a vezethetőséget és a robbanékonyságot is döntően befolyásolja.

Van persze egy másik szempont, amely szintén döntően kihat a jármű mozgására, ez pedig a motor. Két egység közül, három teljesítmény szinttel választhat a leendő a tulaj. A 3 literes kompresszoros motor 340 és 380 lóerővel rendelhető, míg a V8-as, 5 literes, kompresszoros erőforrás 495 lovat őriz a karámban. A nagyobb motor ennyi alapján brutálisnak tűnik, ezért kissé meglepő, hogy „mindössze” 460 Nm-es nyomatékkal bír, melyet 2500 és 5500-as fordulatszám közötti tartományban biztosít. Talán már mondanom se kell, de a motorban szintén találhatóak alumínium elemek, például a folyamatosan változó vezérlésű szelepek – tényleg minden gramm számít.

hirdetés

Még mindig furcsa, de egyre elterjedtebb jelenség a sportautókba szerelt start/stop rendszer. Az is igaz, hogy egy 5.0 V8-as alapjáraton is sokat tud enni, így hasznos lehet a dugóban araszolgatva, ha egy okos komputer néha kicsit pihenteti. Ez az okosság a Jaguar esetében abban rejlik, hogy ahogy elkezdi felengedni a sofőr a féket, máris kapcsol a rendszer. Elsőre kissé furcsának tűnhet ez, de mivel automata váltókról van szó, alapvetően nem irreális, hogy a sofőr folyamatosan nyomja a fékpedált, hogy az autó ne kezdjen el kúszni. A befecskendező rendszert is ehhez a speciális, gyors újrainduláshoz igazították.

Ha már szóba került a váltó: egy vadonatúj fejlesztésű, 8 fokozatú egység kerül a Jag-be. A Quickshift neve is arról árulkodik, amit a tervezők állítanak, hogy ez a rendszer külön az F-re lett specializálva. Többek között ez is kell a Dynamic Launch Mode névre keresztelt katapult programhoz: a sofőr lenyomja a gombot, rálép a fékre, a rendszer pedig beáll az optimális gyorsuláshoz szükséges szintre.

A belső térben olyan igényes elemek kaptak helyet, mint például a speciális hifiket gyártó angol Meridian technikája, amely 770 wattal támadja a dobhártyákat. A sofőrt egy kis LCD kijelző tájékoztatja az általa fontosnak tartott adatokról, ide akár versenypályán mért adatokat is bekérhet. A legolcsóbb változat 60 ezer, míg a legerősebb ára 80 ezer font alatt marad.