hirdetés
Mai névnap: Emma

BMW jövő: Megújuló Z4, új 6 GC, X4 tanulmány

Tovább őrzi a legszebb sportautós hagyományokat a BMW, a Z4 Roadster nyitott, hátsókerekes, erős. Egy igazi élményautó! Pluszban pedig két újdonság, a 6-os Gran Coupe és az X4 Concept!

 

A klasszikus hangulatot a klasszikus elemek adják: krómozott orr, hosszú motorháztető, hátratolt utastér, zömök far és szép fény-árnyék játékkal bíró oldalsó felületek. Pedig a gyári fotókon látható új, Hyper Orange dizájn csomag nem egy történelmi BMW fényezés, mégis jól áll az autónak. Ráadásul épp idén 25 éves a Z generáció, a BMW modernkori roadster részlege. Ennyi ideje mutatták be a Z1 Roadstert, de a dicső múltból azért ne felejtsük el az 507-est, vagy az 1940-es Mille Miglia-n győzedelmeskedő 328-ast.

Annyiban eltér a tradícióktól a Z4-es, hogy ennek már kemény teteje van. Ez a fedél egy gombnyomással nyitható és zárható, ehhez a művelethez 19 másodperc szükséges, de 40 km/h-s tempóig kivitelezhető. Más gyökeres változás azonban nincs, továbbra is mélyen ül a sofőr, BMW-sen kemény a kormányzás és a váltó, minden a jól összerakottság érzetét kelti, sőt inkább nyújtja. A nappali menetfény módban visszatér a bajor Angel Eye, újra lehet világító karikákkal döngetni a belső sávban. Münchenben elirigyelték az Audi markáns fényszóró dizájnját, ezért visszanyúltak egy nem is olyan régi elemhez. Persze 2013-ban már minden LED és xenon elemekből áll.

A színválaszték 11 tagú, de kirajzolódnak belőle a BMW új, sport hangulata: szürke és narancs, ezek árnyalatai teszik ki a paletta nagyobb részét. Bőrfanatikusok nem csak az ülést, de a teljes ajtópanelt alcantaraba csomagoltathatják, míg a műszerfal könnyűfémek és fabetétek széles választékából variálható.
A motorválaszték 3 tagú, a 2 literes biturbó 240 lóerős, míg a 3 literes motor két teljesítményváltozatban érhető el, a gyengébb kereken 300 lovas, míg az erősebb 335i pont 335 lovas, a 332 Nm nyomatékát 7 sebességes automata váltó segíti okosan továbbítani a kerekek felé. A DSC itt kicsit másképp lett hangolva, mint a hétköznapibb BMW-k esetében, mivel a Comfort szint mellé Sport és Sport+ került. Természetesen egyből a forgalmazás megkezdésétől elérhető lesz az M csomag az autóhoz, akár csak a külső, vagy csak a műszaki része külön is.

Az utastéri technikai demonstrációból a 3D térképes navigáció és a 14 hangszórós Premium Audio rendszer emelhető ki. 14 hangszóró hova fért el 2 ülés köré? Nőknek is ajánlható, mivel a továbbfejlesztett parkolás segítő rendszer kapott benne helyet.

hirdetés

M6 Gran Coupe
A kupé és a kabrió után egy fokkal családibb verzióban is kiadja a 6-os szériát a BMW. Az M Gmbh által tökélyre fejlesztett V8-as biturbó motor 560 lóerős, egy ekkora testet 4.3 másodperc alatt lő ki százra. Az elegáns dizájn mellett a CRFP karbon tető adja a kupés érzetet. A BMW szerint a Coupe-hoz képest az egyetlen változás a Gran Coupeben, hogy van rajta még plusz két ajtó. Vezetés közben a sofőr nem tudná ezt megmondani, minden ugyanazt az atmoszférát árasztja. Ezek szerint családot alapítottak az eddigi 6-os vásárlók és kellett egy autó, amit megvesznek egy 2 főnél nagyobb háztartásban.

BMW X4 Concept
A BMW minden eddigi X modellje új kategóriát teremtett. Kezdte az X5-ös, a Sport Activity Vehichle-lel, majd jött a kistestvér X3-as, a legfrissebb pedig az X1-es. Az X6 egy formai agymenés (jól sikerült) eredmény, pedig lényegében egy csapott X5-ös. Most itt az X4 tanulmány, amire elég egy pillantást vetni, hogy egyértelmű legyen, ez egy csapott X3-as lehet. Tehát a bajorok lehúznának még egy bőrt az egyik sikermodelljükről, ahogy azt már sikeresen megtették pár éve egy mérettel feljebb. A hivatalos megfogalmazás persze az X-modellek és egy kupé házasításáról szólnak. A jövőre várható modellről még nem közöltek pontos adatokat, de várhatóan az X3-as erőforrásaival lesz elérhető, a gyártása pedig a többi BMW X-géphez hasonlóan az amerikai Spartanburgban fog majd folyni.

Címkék:
hirdetés
hirdetés