hirdetés
Mai névnap: Mátyás

Az új RS6 Avant a quattro Gmbh terméke, ők tervezték és fejlesztették, persze az Audi felügyelete mellett (alatt). Biturbó V8-as, nesze neked downsizing, van még olyan kategória, ahol csak az erő és a méret számít. A legaudibb Audi!

 

Az erő
4 literes, V8-as motorra turbót rakni, az már igen! Egyből kettőt, hogy ne legyen turbólyuk – alig pár ember vette volna észre a hiányát. Nos, az Audi nekik gyártja az autóit, akik még a legkisebb hibát vagy hiányt is felfedeznék. „A műszaki fölény” – visszhangzik a fülünkben a szlogenjük, és tényleg. Ez az RS6 szinte mindent megad a sofőrjének, amire ma Ingolstadtban képesek, sőt, amire a világon bárhol képes lehet egy autógyártó.

Szóval, földi halandó nehezen tudja elképzelni, mit tud 560 lóerő és 700 Nm művelni egy családi kombival. Talán az elődhöz képest felmutatott 30%-os fogyasztáscsökkenés is csak a földi halandó számára érdekes, várhatóan a leendő tulajokat ez érdekli a legkevésbé, amikor 250 fölött hajtják autójukat. Némi többlet fizetségért az Audi hajlandó felemelni a limitet 305km/h-ra. Ez már F1 tempó, nem vitás, hogy kell a plusz tudás és kellenek a jó fékek is: a tulaj lényegében a karbon kerámia féktárcsákat fizeti meg. A gyár mérnökei szerényen csak annyit mondtak a motorról, hogy szinte biztosan elegendő bármilyen közlekedési szituációban. Kedves.

Arra pedig külön büszkék lehetünk, hogy a gyári sajtóanyag is kiemeli: ez a motor Magyarországon, Győrben készül, tehát valóban tudunk világszínvonalon gépjárművet gyártani.

hirdetés

A méret
Ritkán gyűrnek bele ennyi lovat egy családi kombiba. Az Audi filozófiája szerint azonban nem szabad különbséget tenni vásárló és vásárló között, így a kis kompakt és a nagy SUV vevője számára is meg kell adni a lehetőséget, hogy akár extrém sportos modellt választhasson. Ez itt abszolút megtörtént.
Az RS6 egy alumínium bálna, elemeinek 20%-a ebből az anyagból készült. A régebbi Audikra még jellemző volt az alulkormányzottság a kissé nehéz orruk miatt, ez mára teljesen megszűnt a könnyűfémeknek köszönhetően, minden autójuk semlegesen fordul. A karosszéria kifejezetten elegáns: hosszú motorháztető, nagy tengelytáv (majd’ 3 méter), lejtős tető és keskeny D oszlopok. Persze ennek kicsit ellent mondanak a hatalmas szárnyak és diffúzorok a kocsi hátulján, de ez a műfaj kötelező eleme, ráadásul 300-as tempónál gyaníthatóan szükség is van rájuk. A levegő ezúttal nem csak a single frame maszkon keresztül áramlik, szükség volt az alsó levegőbeömlőkre is a front részen.

Ezt-azt lehet állítani az Audi drive select segítségével


Belül mindenhol RS logók fogadják az utasokat, a színvonal az Audi high-techjének és a versenypályák világának a keveréke. A pilóta előtti digitális kijelző a sebesség, a turbónyomás és az olajhőfok mellett ezúttal egy köridő mérő órát is meg tud jeleníteni. Attól, hogy valami sportos, még nem feltétlenül kényelmetlen, ezért opcionálisan elérhető az első két üléshez a szellőztetés és a masszázs funkció.

Az alap kiegészítők és a rendelhető extrák száma szinte végtelen, az autó azonban nem az. Nincs másra szükség hozzá, mint sok pénzre és egy kis türelemre. Az év második felében érkezik majd, az ára pedig 107.900 euró lesz.

 

hirdetés
hirdetés