hirdetés
Mai névnap: Bernadett

Itt a tavasz, megnyílnak a télre lezárt alpesi utak. Most mutatunk neked öt olyan útvonalat, amelyik motorral és autóval is tuti élményeket kínál.

 

Grossglockner Hochalpenstrasse - Ausztria
Ausztria legmagasabb csúcsáról kapta a nevét az út, azonban a Grossglockner csúcsára nem vezet fel (szerencsére). Az 1930-as években épült, összekötve a Salzburg tartományban levő Bruckot a karintiai Heiligenbluttal. 3000 méteres szintkülönbségű hullámvasút, először 1800 fel, aztán 1200 lefelé – érdemes jó állapotú fékbetétekkel nekivágni a túrának, amely egy útra 48 kilométer, tehát egy forduló máris egy százas. Autóval 33, motorral 23 euró a napijegy, de még ne indulj el, mert csak május elején nyit. Fent ugyanis annyi hó van az Alpok csúcsán, hogy marad belőle augusztusra is, egy nyári hógolyózásnál nincs is jobb program.


Stelvio - Olaszország
Olaszország északi részén, a Dolomitokban van az egyik legismertebb európai szerpentin. 60 hajtűkanyar tarkítja az utat, amelyet még az osztrák császár rendelt meg a 19. század első felében, hogy összekösse az Alpok két oldalát. Még a TopGear stábja is ezt az utat ajánlja, ha valaki egy igazán kanyarokkal tűzdelt sportautózáson töri a fejét. A szintkülönbség 2757 méter – sőt még alagút is van! Képileg biztos van sok szebb videó, de hangra… Örömzene BMW módra, hegynek fel. 

hirdetés

Vrsic-hágó - Szlovénia
Szlovénia észak-nyugati sarkában, közel az osztrák és az olasz határhoz van az ország legmagasabb hegye, a Triglav. Ezen át vezet a Vrsic-hágó, Kranjska Gora és Bovec között kanyarogva a Júliai-Alpokban. A északi oldal hajtűkanyarjaihoz nem nyúltak, ezért ott még megfigyelheted az eredeti, macskaköves útburkolatot, míg a déli részen a Soca folyó (ami itt még patak) völgyében vezet az út. A hágó mellett rengeteg fogadó és egy ortodox kápolna található, amelyet még az oroszok építettek az első világháborús áldozataik emlékére. Szintkülönbség: 1811 méter. A videó a hágótól lefelé vezet az északi rámpán.


Gerlos Alpenstrasse - Ausztria
Ausztria tiroli részén található, ez visz fel a Krimml vízeséshez, emiatt érdemes betervezni egy bő egy órás túrát, a látvány megéri. Listánkon ez a legrövidebb, akár kezdő sofőrnek ajánlhattó út, 12 kilométer, 1600 méter szintkülönbség. A Grossglocknerhez hasonlóan ez is fizetős, az osztrákok megkérik a remekül karbantartott útfelület árát. Autóval 8, motorral 5 euró egy napijegy.


Transzfogarasi út - Románia
Ha már jártál Zuglóban a Fogarasi úton, akkor lépj egy szintet és próbáld ki az igazai fogarasit, a Drumul Transfagarasant. 578 híd, viaduktok és 5 alagút tarkítja a 90 kilométeres távot. A románok nem kapkodják el a hó eltakarítását, ezért általában csak június elején nyitják meg. Pedig komoly célokra szánták, Caucescu elvtárs ezen keresztül kívánta mozgatni a hadsereget, ha a helyzet úgy kívánná. Tankok szerencsére sosem taposták szét az aszfaltját, sőt egyes szakaszain nem is hinné az utazó, hogy nem az Alpokban jár éppen.