hirdetés
Mai névnap: Emma

A vadiúj angol SUV hiánypótlónak érkezik a gyár szerint, mivel túl nagy volt az űr a Range Rover és az Evoque között a modellpalettán. Kellett egy sportos, erős, elegáns modell - mint James Bond.

A Land Rover okosan váltott és nyitott a fiatal vásárlók irányába. „Ezeréves” modelljük, a Deffender úgyis rátalál a vevőire: erdészek, vadászok, szafari-kutatók, katasztrófa-elhárítók keresett autója. Ők azonban nincsenek annyian, hogy eltartsanak egy márkát, ezért potenciális célcsoport után néztek pár éve. Az Evouque egyértelműen a jómódú, fiatal, a városból néha kiszakadó, de alapvetően urbánus környezetben élő réteg autója. A Range Rover inkább a higgadtabb, eggyel idősebb korosztály terméke.

hirdetés

Az új Range Rover Sport megpróbálja ötvözni a két eddigi városiasabb modell legjobb tulajdonságait. Egyszerre vad és méltóságteljes. A külseje legalábbis, mivel az agilitása egyszerre nem lehet mind a kettő, de a tulaj egy gomb segítségével választhat, milyen hangulatú autóra vágyik éppen.
Filigránabb is a Sport, mint a klasszikus modell, ebben a méretosztályban a 0.34-es alaktényező kiváló érték. Hossza 6 centit növekedett elődjéhez képest, de még így is bőven 5 méter alatti, városban továbbra is könnyedén manőverezhetünk vele.
Az első és a hátsó lámpák is kifordulnak az autó oldalára, ez az új Land Rover trend egyik eleme. Szemből a magasra húzott lökhárítók, bennük a furán tagolt alsó légbeszívó és a LED fényszórók járulnak hozzá a sportos összképhez, míg hátul a gyári spoilerezés és a dupla kipufogók jelzik, hogy ez nem az alapmodell. Az új tulajdonos választhat, hogy a Brembo féknyergeket vörösre vagy feketére festve szereljék az autójába.

A belső térben a tervezők törekedtek rá, hogy a klasszikus Land Rover értékeket megőrizve, de azokat 21. századi prémium köntösbe bújtatva feleljenek meg az elvárásoknak. A vonalak letisztultak, az anyagok kifinomultak, a hangulat elegáns, az érzés sportos – a Land Rover nemhogy visszatért a helyes útra, de talán minőségibb, mint valaha.
Első ránézésre is feltűnik, hogy a középalagút és a könyöklő majdnem olyan széles, mint a bőrfotelek. Bőrből egyébként jutott a műszerfalra és az ajtóra is, senki nem panaszkodhat kemény és recsegő műanyagokra. A kormány formája pedig igazán „landy”-s. 5 ember fejedelmi kényelemben utazhat, de még kettőnek jut hely rajtuk kívül, igaz nekik már csak a csomagtér padlójából felhajtható üléseken. Persze még ez is sokkal nagyobb presztízs, mint a Deffender oldalfaláról lehajló szék.

Mit ér egy spéci autó, ha állandóan szembejön egy? Erre rájöttek az angolok is, ezért szokatlanul nagy a Sport esetében a konfigurációs lehetőség. 19 külső fényezés, 11 belső színválaszték (ülésekre külön), 4 fajta alumínium, 3 fajta valódi fa, 3 választható szín a tető fényezésére, 9 felni (19-22 col), világító márkajelek.

Négytagú a motorpaletta, a 2 dízel közül a 3 literes V6-os két teljesítményváltozatban is elérhető, 258 és 292 lóerővel, míg a gázolajos csúcsmotor V8-as, 340 lóerős, nyomatéka pedig 700 Nm. Azt hiszed ez az igazi aszfaltszaggatás? Tévedsz! 
A benzines V6-os is 340 lovas, de nem olyan nyomatékos, mint a dízel császár. Az igazi vadulás az 5.0 V8, 510 kompresszoros lóerővel. Várható fogyasztása alapján az arab sejkeknek ajánljuk, egyébként pedig bárkinek, aki örömmel hajtana egy bestiálisan erős, hörgő V8-ast, kicsivel a többi autó felett ülve a forgalomban, de kellően sportos érzettel. Valahol kicsit vicces, de ez a motor is társítható Start/Stop rendszerrel.
A sofőrnek aggódnia nem igazán kell – ha csak nem a jogosítványa miatt – ugyanis az állítható futómű a mérnökök szerint igazi sportautós élményt ad, kombinálva a luxusautók finomságával. A biztonságra felsorolhatatlanul sok 3-4 betűs rendszer felügyel, így a sofőrnek majdhogynem tényleg csak arra kell figyelni, hogy jól érezze magát vezetés közben. Meg kiszúrja a sóvárgó tekintetű nőket a piros lámpánál!

 

 

Címkék: