hirdetés
Mai névnap: Bernadett

Krisztusi korba lép a Mini áruszállítója

  • 2013 már. 30 , szombat
  • Írta: 

31 éve pöfögött ki az első Mini Van a gyárkapun, s bár egy jó ideig szünetelt a gyártása, az idei évtől Clubvan néven újra vehet magának egy jópofa és egyedi áruszállítót az a cégvezető, aki meglátja a marketingértékét.

Furcsa visszatekinteni arra, hogy mennyit fejlődött az autógyártás 1981 óta, de a régi Mini Ikarus-osan döntött kormánya, a magas és vézna váltóbot, vagy épp a műszerfal akkoriban jóformán nem létező műszerezettsége mind jó jelei a modernizációnak. Nem hogy légzsák nem volt akkoriban, de jól látható, hogy a hátra bepakolt csomagok egy nagyobb fékezéskor akadálytalanul repültek előre a sofőr tarkójába. A méretek pedig… nos, mai szemmel gyerekkocsi a régi Mini Van. Pedig csak 3 évtizedes!

hirdetés

A modern darab már minden igényt kielégít a legkisebb áruszállítók kategóriájában. Hossza 4 centi híján 4 méter, 2 ember számára teljesen komfortos. A „hagyományos” Mininél 10 centivel hosszabb, így a csomagtér 115 centiméter hosszú, a legkeskenyebb pontja pedig az ajtó, ez 102 centi széles, ennek köszönhetően 810 liternyit rámolhat be a sofőr hátra. A mai biztonsági elvárásoknak megfelelően a csomagok több ponton rögzíthetőek, előrecsúszásukat pedig háló gátolja meg. Aki hűtött árut akar szállítani, azokra is gondolt a gyártó, a csomagtérbe is szereltek töltő aljzatot. Talán csak az 500 kilogrammos maximális terhelhetőség alacsony egy kicsit.

Ne aggódjon senki amiatt, hogy a fuvaros Mini nem elég trendi. 15-17-es felnikkel rendelhető, belül pedig a bőrülés a szokatlan extra a haszonjármű kategóriában. A Clubvan motorikus jelölései nem lesznek szokatlanok a márkafanoknak: One (98LE), Cooper (122 LE) és D (112LE), utóbbi a gázolajos változat. Ez igazán spórolós, a gyári átlagfogyasztási értéke 3.9 liter / 100 km, károsanyag kibocsátása pedig példásan alacsony.

100 éves múlt
Százéves lett a Mini Morrisok gyártásáról ismert oxfordshire-i autógyár: 1913. március 28-án gördült ki kapuján az első személyautó, és azóta 11 millió 600 ezer követte. A Cowleyban lévő üzem nemcsak kocsikat gyártott fennállása során, hanem ejtőernyőket és benzines kannákat is a második világháború idején, de kivette részét a repülőgép-javításból is: több mint 80 ezret reparált. Jelenleg 3700 alkalmazottja van, és a német BMW tulajdona.
A gyárat William Morris, a huszadik század egyik legsikeresebb üzletembere alapította. Kezdetben hetente húsz autó készült benne, akkor még Bullnose (Bikaorr) típust gyártott a Morris cég, a Miniket csak 1959-től kezdte ontani, de aztán hetente 6 ezerre is felfutott a termelés. Jelenleg heti 4500 darab a termelés.