hirdetés
Mai névnap: Emma

Éppen csak megkezdődött a Forma 1 2013-as szezonja, máris talán az utóbbi évek egyik legnagyobb botrányával találtuk szembe magunkat. Történt ugyanis, hogy a Maláj nagydíj 46. körében az addig második helyen autózó Vettel átvette a vezetést csapattárától Mark Webbertől. A történet egészen eddig, minden előzmény nélkül természetes versenyszituációnak tűnik, viszont koránt sem volt az.

 

A probléma ott kezdődött, hogy a csapatutasítás szerint Webber (1), Vettel (2) sorrendben kellett volna az utolsó 10 körben behozni a vörös bikákat, de mivel a háromszoros világbajnok sokkal gyorsabb volt az akkor már teljesen letekert erőforrással guruló Webbernél, úgy gondolta, hogy a csapatutasítás ellenére előzési manőverbe kezd és átveszi az őt megillető (?) első helyet.

hirdetés

Nem véletlenül forrong a boxutca az incidenst követően, hiszen a német pilóta nem csak a kettős győzelmet tette ezzel kockára (egy esetleges koccanás után mind a kettő autó kiállni kényszerülhetne, amivel a csapatot fosztották volna meg súlyos pontoktól), hanem főnökei utasítását is teljesen semmibe vette. Az osztrák istálló által közzétett nyilatkozatban elmondták, hogy azóta természetesen megbeszélték a pilótákkal az esetet, akik a tudósítás szerint kezet ráztak, de a békéjük valószínűleg csak inkább a csapatnak, illetve a közvéleménynek szólt. Webber tekintetét és dühét látva kétségesnek tűnik, hogy a két sportember eddig sem túl jó viszonya a továbbiakban felhőtlen lesz.

Ezzel a nagy port kavart botránnyal még természetesen nem kapunk teljes képet a nagydíj minden fontos mozzanatáról, hiszen a Mercedes AMG Petronas háza táján sem mentek rendben a dolgok. A nagydíj 8. körében, a frissen a csapathoz igazolt Lewis Hamilton megszokásból és némi figyelmetlenségből adódóan régi csapatával szerette volna frissre cseréltetni viseletes abroncsait. A későbbi csapatutasítás itt sem a verseny malmára hajtotta a vizet, hiszen Nico Rosberg az 51. körtől folyamatosan arról tájékoztatta a boxot, hogy jóval gyorsabb, mint csapattársa, de a vezetőség számára is megtiltotta az előzést.

A világbajnoki címre esélyesek közül ki lehetne még emelni F. Alonso nem túl hosszú etapját is, mely egy rajtbalesetet követően, a maranelloiak téves döntése után, csak 1 körön keresztül tartott a tűzpiros autócsodával. Az Ausztrál Nagydíj győztese, a finn Jégember számára ez a verseny valószínűleg néhány pohár Finlandia után teljesen feledésbe merül, hiszen a Lotus igen lomhának mutatkozott a hétvégén, így mindösszesen a 7. helyre tudta beverekedni magát. Az idén igencsak gyenge produktumot felmutató McLaren egy elhibázott kerékcsere után Buttont parkolópályára tette (tesztköreit azért még lefutotta), míg a mexikói csodagyerek S. Pérez is csak a kilencedik helyet csípte meg.

A dobogós befutó 56 kört követően végül Vettel, Webber, illetve Hamilton lett. Kérdéses marad a továbbiakban nem csak a száguldó cirkuszban közvetlenül dolgozó szakemberek számára, hanem a szurkolók számára is, hogy ez az idény milyen meglepetéseket és botrányokat tartogathat még. Az egyértelmű csapatutasítások, melyekkel biztosítani szeretnék, hogy a márka mind a két autója befutó legyen, teljesen az autóversenyzéssel ellentétes érdekeket képvisel. Így ha továbbra is ez a tendencia lesz a mérvadó, az üzleti érdekek talán az egész széria bukásához vezethetnek, hiszen a rajongók nem azért fizetnek ki borsos összegeket egy – egy versenyhétvégéért, hogy takarékra állított autók guruljanak, minden motivációjuktól megfosztott pilótákkal.

A Maláj Nagydíj vége meglehetősen gyászos összképet mutatott, a dobogó három helyét elfoglaló sportemberek egyike sem tudott sikerének örülni, a csapatfőnökök is inkább a lehetséges magyarázatokon törték a fejüket. Remélhetőleg a következő versenyek nem ebben a versenyzés nélküli szellemben fognak lezajlani, és tovább élvezhetjük ennek a népszerű sorozatnak az izgalmait.

 

 

 

Címkék: