hirdetés
Mai névnap: Mátyás

Domborodik a macska háta - Jaguar XF Sportbreak

  • 2013 már. 17 , vasárnap
  • Írta: 

A Jaguar az XF modelltől reméli, hogy visszatérnek a régi vevői, de újakat is sikerül szereznie. Most egy újabb nagy lépést tettek azzal, hogy kombit is gyártanak, hátha így vonzóbb lesz a márka azoknak, akik eddig csak azért nem vették, mert nem volt családi változat.

 

Idegenül hat a kombi forma még mindig ezeknél a tradicionális márkáknál, bár a Jaguar sokat elhagyott az utóbbi egy évtizedben a hagyományokból, hiszen először a fabetétből lett műanyag, aztán megjelent a Peugeot féle dízelmotor (a Fordon keresztül), most pedig itt egy újabb kombi tőlük. Viszont annak, akinek az XF bevált, puttonnyal sem fog csalódást okozni a Jag: a tervezők szerint csak előnyei vannak a nagyobb hátsó traktusnak, a dinamika és a komfort semmit sem változott. Adrian Hallmark márkaigazgató így áradozott az XF Sportbrake-ről: „Ez a kocsi az élő példa arra, hogy valami lehet egyszerre sportosan dinamikus, dizájnos és jó teljesítményt nyújtó, de mindezek nem jelentik azt, hogy nem komfortos és sokoldalú.” Nagyjából ugyanezt olvashattátok egy hete a Skoda Octavia Combiról is, így a marketing helyett inkább fókuszáljunk a tényekre.

hirdetés

A formát tekintve a B-oszlopig nem érdemes nagyon elemezni a kocsit, addig akár XF szedán is lehetne – nincs gond a dizájnnal. A hátsó traktus sem ad okot szégyenkezésre, kifejezetten szép és dinamikus lett a kombi – bár elől is van egy újdonság: a most már lassan kötelezőnek számító LED-es nappali fény. Masszív az övvonal, az egész hátsó részen körbefut, pont úgy, ahogy a lámpatestek körülölelik a krómlécet a csomagtér ajtón. A viszonylag nagy ajtó 550 literes poggyászteret rejt, ez most már egy elvárt érték a kategóriában, véget ért a csak dizájnra építkező kombik korszaka. A hátsó ülések 60:40 arányban dönthetők, így 1675 literes teret kapunk.

A belső teret tekintve két kialakítás közül lehet választani, míg a külsőhöz rendelhető egy gyári vadítás, Aero csomag néven (a Saab halálával felszabadult a levédés?). Ennek keretében szinte minden változik a külsőn: durvább lökhárítók, küszöb, spoiler, felni kerül a kombira. A Jaguar igyekszik újra a minőségi érzetet nyújtó márkák közé visszakerülni, sőt az élre állni, így nem fukarkodtak a csomagtér-borítással sem, nemesebb anyagokból van a padló hátul, mint más márkáknál az utastér első sora.

A motorok terén egy 2.2-es benzines és 3 literes V6-os dízel jelenti választási lehetőséget. Előbbihez 8 sebességes automata és start-stop rendszer társítható, utóbbira nagyon büszkék a mérnökök. Állítólag előbb kel életre a motor startnál, mint amennyi alatt a sofőr a fékről átlép a gázpedálra. Sőt, van egy intelligens mozgásérzékelő is, ez figyeli a jármű haladását és felismeri, ha épp csak araszol a kocsi a dugóban, hogy egy-két másodpercre ne állítsa le a motort.
A dízel jelenti a sportos választást, az S modell 275 lóerővel és 600 Nm forgatónyomatékkal büszkélkedhet. A jármű rúgózását is figyeli a komputer, másodpercenként több száz jelet dolgoz fel, ennek fényében állít a hangoláson. Az egyéb elektronikus figyelmességek közül kiemelendő az adaptív világítás és a teljes körű Cruise Control funkció, amely az autó környezetét 360 fokos szögben figyeli.

Összességében a Jaguar jó úton halad, hogy újra ott legyen, ahol egykor volt.

 

hirdetés
hirdetés