hirdetés
Mai névnap: Csilla, Noémi

Vasárnap hazai idő szerint reggel 7 órakor az ausztráliai Melbourne-ben ismét felbőgnek a motorok és útjára indul a száguldó cirkusz 2013. évi szezonja.

A tavalyi évben a 307,574 kilométeres, 58 körös versenytávot, az angol Jenson Button 1:34:956 alatt teljesítette, ezzel sikerült megnyernie az évadnyitó versenyt, maga mögé utasítva az azóta háromszoros világbajnok német Sebastian Vettelt és az akkor még a Vodafone McLaren Mercedes istállónál versenyző Lewis Hamiltont.

hirdetés

Hamarosan az ígéretek és a találgatások ténnyé válnak, és elválik, hogy a különböző csapatoknak hogyan sikerült a téli felkészülés, mennyire válnak be technikai újítások vagy az igazolt versenyzők. Ebből a szempontból talán a legnagyobb várakozás az angol Lewis Hamilton bemutatkozását övezi, aki a téli szünet alatt Mercedes AMG Petronas F1 Team versenyzője lett. Hasonlóan érdekes lehet a még mindig csak 23 éves, mexikói Sergio Pérez bemutatkozása a Vodafone McLaren Mercedes csapatnál, akit éppen a távozó Hamilton helyére szerződtettek a wokingiak.

Nagy kérdés, hogy a poraiból főnixmadárként feltámadó Felipe Massa a tavaly év végi formájában képes lesz-e pontokat rabolni esetlegesen újra trófeákért harcba szállni, és hogy Mark Webber ki tud-e lépni az utóbbi három évben egyeduralkodónak számító Seb Vettel árnyékából.
Idén nem beszélhetünk nagy visszatérésről, mint például a tavalyi évben Kimi Raikönnen esetében, nagy távozóról annál inkább, hiszen a pályafutása alatt 91 győzelmet behúzó Michael Schumacher örökre a szögre akasztotta sisakját, már ami az F1 világát illeti.

Mivel az autókkal kapcsolatos szabályok a tavalyi évhez képest érdemben nem változtak, így az ebben az évben induló 11 csapat számára a tavalyi gépek tökéletesítése volt a cél a tél folyamán. Bár az első néhány verseny még pontos képet nem ad a versenyzők jelenlegi helyzetéről, de valószínűleg az Albert parki száguldásban minden versenyző megpróbálja a lehető legtöbbet kihozni magából, hiszen a végső elszámolásnál akár egyetlen pont is eldöntheti a világbajnoki cím sorsát.

A 2013-as szezon épp úgy izgalmasnak ígérkezik, mint a tavalyi. Végre kiderül, hogy Fernando Alonsonak sikerül-e Vettel fejéről leverni a koronát, ami lassan úgy tetszik egyenesen a fejéhez nőtt, a Ferrarinak sikerül-e revansot vennie a Red Bulltól elszenvedett vereségekét. A végső győzelemre akad még néhány jelentkező, hiszen az utóbbi évek folyamán Jenson Button, Lewis Hamilton és a nagy visszatérő Kimi Raikönnen is nyert már világbajnokságot. Kihívókból tehát nincsen hiány, de a világbajnokság hosszú, 19 forduló áll mindenki rendelkezésére, hogy a tőle és a csapattól telhető legtöbb pontot összegyűjtse és a világbajnoki trófeára az ő nevét véssék rá legközelebb.