hirdetés
Mai névnap: Mátyás

Így festene a parlamenti parkoló a vagyonnyilatkozatok alapján

Eljátszva a feltevéssel, hogy holnaptól megszűnnének a hivatali járművek a Parlamentben és környékén, utánanéztünk, ki mivel érkezne a munkahelyére ilyen esetben.

Sok kritika érte a vagyonnyilatkozatokat és a kitöltésük módját, ezek nagy része arról szólt, hogy nem veszik kellően komolyan a politikusok az éves számadást. Mi nem kívánunk állást foglalni ebben a kérdésben, de találtunk pár érdekes részletet az ingóságok rovatban. Néhány meglepő és jó pár átlagos jármű van a képviselők, kormánytagok és államtitkárok birtokában.

hirdetés

Kezdjük két keréken: motorral büszkélkedhet többek között Papcsák Ferenc, volt elszámoltató. Ő az olasz klasszikusra szavazott, illetve kapott egy ilyet: Vespa 50 tulaj. A kicsi robogó miatt talán a háta mögött kineveti őt emiatt Mesterházy Attila és Kósa Lajos, akik ha nem egymással szemben ülnének, akár együtt is motorozhatnának. Az MSZP-s egy Honda Crossrunner, míg a Fideszes egy BMW túramotor nyergében érzi jól magát. Kósa pechje, hogy autópályán, hosszútávon egyik motor sem kellemes.

Kósának van egy másik járműve: egy Mercedes Viano-t bérel, ebben akár lakhat is, ha Budapesten kell tartózkodnia, akkora benne a tér hátul. Családi méretű a járműpark az egyik legnagyobb politikus-bajusz gazdájánál, Kövér Lászlónál is. A házelnök egy régebbi Seat Alhambrát hajtana, ha nem járna neki szolgálati autó.

Az Audi győri gyára hosszú ideje gyakori példa a gazdasági sikerekre hazánkban. Talán ezért választotta a négykarikás márkát több politikus is. Lázár János S8-as Audija korábban gyakran szerepelt a hírekben különböző detektorok miatt, sőt egyesek állították, hogy ez talán kissé túlmotoroziált gépjármű a céljához képest. Lázárt azonban nem tántorították el ezek a kételyek a márkától, így civilben is egy Audi A6 tulajdonosa. A belvárosban nehezebb parkolóhelyet találni, mint Hódmezővásárhelyen, így Rogán Antal beérte egy kisebb és tartósbérbe vett Audi A3-assal. Van még egy fél és egy másfél Audi, de hogy lehet ez?
Nos, a válasz az, hogy Martonyi János külügyminiszter csak egy A6-os felét birtokolja, míg Veres János, korábbi pénzügyminiszter a maga A6-osához rendelkezik egy öreg utánfutóval. Ha van vonóhorga, akár össze is kötheti őket.

Női autót hajt a sokat támadott Hoffmann Rózsa államtitkár, de kicsit félve írjuk le a titulusát, nehogy megváltozzon a cikk megjelenéséig. Szóval, míg ő egy Suzuki Swiftet birtokol – ez annyira nem meglepő – addig Pokorni Zoltánt nehezen tudjuk elképzelni a gömbölyű Nissan Micra-ban.
Ángyán János, volt vidékfejlesztési államtitkár tudja, hogy mivel lehet fejleszteni a vidéket: kell egy jó haszonjármű. Ő vélhetően a Kangoo személyváltozatát használja, de a vagyonnyilatkozatok szűkös fogalmazásmódja miatt ez sem teljesen biztos. Azt se tudtuk meg pontosan, hány lóerős az elszámoltató Budai Gyula Seat Altea-ja, pedig ő a valós adatnál biztosan 2 lóerővel erősebb ingóságokkal bír, tekintettel arra, hogy két versenyló tulajdonosa. Hende Csaba honvédelmi miniszter katonásan pattanhat be Mitsubishi Carisma-jába, az azonban kérdéses, hogy ennek volt-e zöld árnyalata. A gyári terepzöld teljességgel kizárt.

 

A pártok fontos háttéremberei talán nagy autókedvelők civilben, bevallásuk legalábbis erre utal. Az MSZP egyik mozgatójának tartott Puch László például egy Suzuki Samurai tulaja, ez a modell az egyik legkönnyedebb jármű, ami kemény terepre is alkalmas. Más jellegű a Fideszes pártigazgató, Kubatov Gábor érdeklődése: ő négy veterán Kadett gazdája.

A stílust tekintve kiemelkedik a többiek közül Pleschinger Gyula államtitkár, aki még 2006-ban vásárolt egy Jaguar XJR-t. Az angol autók nem a megbízhatóság legjobb képviselői, de a Jaguar-nak meg van az a jó tulajdonsága, hogy a külseje szinte kortalan.
A legérdekesebb jármű a szolgálatiautó-mentes parlamenti nap alatt a parkolóban mégis egy régi Wartburg lenne, amit Pintér Sándor örökölt, de vagy az év vége felé, vagy a szívéhez nőtt, ha még nem adta el. Vagy csak szimplán nincs kereslet a veterán korhoz közelítő kétütemű NDK verdákra.

 

Címkék:
hirdetés
hirdetés